Prima pagină  |    Hartă site  |    Contact    

SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ PLOIEŞTI

   

   
 
Prima Pagină     
 

Prezentare Generală

1. Prezentarea generala a zonei

Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti este cea mai mare si cea mai importanta unitate medicala din judetul Prahova, judet care este situat in partea central-sud-estica a Romaniei, in zona central-nordica a Munteniei, in bazinele hidrografice ale raurilor Prahova si Teleajan.

Judetul are o suprafata de 4 716 km2 si 854 552 de locuitori (primul din Romania ca numar de locuitori), din care 45,02% barbati si 55,98% femei. Densitatea locuitorilor este de asemenea cea mai mare din tara: 182,5 loc/km2.

Resedinta de judet este municipiul Ploiesti, orase mai importante: Azuga, Baicoi, Boldesti-Scaieni, Breaza, Busteni, Campina, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slanic, Urlati. Exista 86 de comune, 405 sate si 40 de localitati componente ale oraselor si municipiilor.

Invatamantul se desfasoara in 408 gradinite, 422 scoli generale, 42 de licee, 26 de scoli profesionale, 12 scoli de maistri, o universitate la Ploiesti cu 14 facultati si una la Valenii de Munte, care reprezinta o continuare a renumitelor cursuri de vara infiintate de Nicolae Iorga, in 1908.

Reteaua asezamintelor culturale si de arta cuprinde un teatru dramatic (Toma Caragiu), unul de papusi si unul de estrada, o filarmonica, 14 cinematografe, 19 case de cultura, 162 de camine culturale, 25 de muzee, 420 de biblioteci cu 4.500.000 volume.

Sanatate: exista pe teritoriul judetului Prahova 16 spitale, 18 policlinici, 243 dispensare, 2 sanatorii TBC, 2 preventorii, 177 farmacii, in care isi desfasoara activitatea 1110 medici si 3963 cadre medicale cu pregatire medie.
 

2. Piata

Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti deserveste intr-un procent covarsitor populatia judetului Prahova, dupa cum se vede in tabelul nr.1. Dupa Prahova cele mai importante solicitari provin de la pacientii judetelor limitrofe.

Tabelul 1.-Distributia cazurilor dupa judetul de domiciliu al pacientilor
 (cazuri externate)

Judetul pacientului % cazuri
PRAHOVA 97,3
DIMBOVITA 0,8
BUZAU 0,5
BUCURESTI 0,4
IALOMITA 0,2
Restul judeţelor < 50 cazuri 0,8
 

Din analiza indicatorilor socio-demografici se constata ca numarul pacientilor tratati in spital se imparte aproape egal intre cei proveniti din mediu rural sau mediu urban si ca aceesi impartire este valabila si cand vorbim de sexul bolnavilor(fig.1.). Procentajul persoanelor active internate (grupa de varsta: 45-65 ani) depaseste cu 10 % valoarea procentajului persoanelor cu varsta de pensionare (>65 ani) (fig.2.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

  

 

 

 
 

 

 


O alta caracteristica, relevata in graficele de mai jos, arata ca marea majoritate a pacientilor apeleaza la medic in momentele critice, ponderea internarilor prin prezentarea la urgente fiind covarsitoare (Fig.3.), fie ca este vorba de internari in sectii chirurgicale, fie ca afectiunile necesita internarea in sectii medicale (Fig.4).

 

3. Situatia economica a judetului

Judetul Prahova, una dintre cele mai dinamice zone economice ale tarii, ocupa locul al doilea īn Romānia, ca dezvoltare economica, dupa capitala tarii, Bucuresti. Din punctul de vedere al activitatii industriale, īn Prahova se concentraza 41% din cifra de afaceri din industrie a Regiunii Sud Muntenia, 6% din cifra totala de afaceri a industriei romānesti si 7 % din totalul exportului romānesc.

Iar īn ceea ce priveste coordonatele spatiului geografic, judetul Prahova este un teritoriu traversat de mai multe axe rutiere spre Europa Centrala, Europa de Est, Rusia, Turcia si Grecia. Īn plus, nu peste mult timp, va fi traversat - de la Nord la Sud - de o noua autostrada, iar Ploiestiul este, īn acelasi timp, un important nod de cale ferata.

In judet toate ramurile economiei au fost si sunt bine dezvoltate si reprezentate, īnsa dominanta a fost si este cea industriala, lucru demonstrat si de distributia populatiei angajata pe ramuri economice - 32,8% din populatie lucreaza īn industrie, 27% īn agricultura, 6,6% īn constructii si 33,6% lucreaza īn domeniul serviciilor - dar mai ales, de ponderea industriei īn cifra de afaceri a judetului - 53,3%.
 

Importanta spitalului

In consecinta se poate concluziona ca importanta spitalului in zona este asigurata de urmatorii factori:

- judetul are o industrie puternica care incuba si riscuri de accidente de munca (politraumatisme, arsuri,etc)
- situatia geografica il situeaza la intersectia unor aglomerate cai de comunicatie catre capitala sau zone turistice, DN1 inregistrand numeroase cazuri de accidente;
- este singurul spital pe o raza de 60 km care asigura asistenta medicala 24 ore din 24, are linie de garda continua pentru investigatii de laborator si radioimagistica, oferind posibilitatea rezolvarii cazurilor de politraumatisme;
- spitalul are un numar de 8 sectii cu caracter unic pe judet (chirurgie plastica si microchirurgie, nefrologie, diabet zaharat, cardiologie, neurochirurgie, gastroenterologie, chirurgie maxilo-faciala, dermatovenerologie).

si ca rolul spitalului in educarea populatiei, tratarea si vindecarea bolnavilor este in crestere.

 

 

 

 
Prezentare Generală     
 
 
Conducere     
 
 
Structura Spitalului     
 
 
Servicii Medicale     
 
 
Tarife     
 
 
Condiţii de Internare     
 

Programare     
 
 
Pagina Pacientului     
 
 
Declaratii Avere     
 
 
Contact     
 
 
Buget de Venituri si Cheltuieli     
 
 
Contract cu CAS     
 
 
Contracte Achizitii Publice     
 
 
Cheltuieli cu Serviciile Medicale si Nemedicale Externalizate     
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   


                                  

 

     Copyright (©) 2007. Toate drepturile rezervate Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.